Bed uitkomen

Gilles

Ik ben Gilles. Ik woon met mijn vrouw en twee kinderen in Alkmaar en werk sinds 2014 bij Leviaan. Mijn ervaring? Ik ben verslaafd aan het verdoven van mijn gevoelens.

Ik heb geen fijne jeugd gehad. Ik denk dat daar de basis ligt voor mijn gebruik. Ik had weinig zelfvertrouwen en ik zat volledig met mijn identiteit in de knoop. Deze situatie kon ik niet volhouden zonder ‘zelfmedicatie’. Ik begon met blowen. Toen een van mijn beste vrienden overleed door een brommer ongeluk, nam mijn gebruik problematische vormen aan. Dagelijks blowde en dronk ik. Al snel kwam ik in aanraking met hard drugs in het uitgaansleven. Ik hield mijn werk en mijn sociale leven niet vol. Mijn wereld stortte in en ik belandde op de Brijder kliniek in Alkmaar. Ik was alle grip op mijn leven op dat moment kwijt, maar eigenlijk al veel eerder.

Gelijkwaardige band

Ik denk dat wat ik heb meegemaakt belangrijk is voor waar ik nu sta. Ik zal er ook altijd open over zijn, maar waar het in de kern om gaat, is dat ik ervaring heb met het verliezen van maatschappelijke rollen. Ik heb cliëntervaring en ik weet hoe het voelt als mensen (hulpverleners en familie) zaken van je over nemen. Ik weet hoe het voelt om je vooral veilig te voelen binnen de muren van een kliniek. Met deze kennis wil ik mijn bewoners begeleiden. Ik vind het belangrijk om een zo gelijkwaardig mogelijke band te hebben met de mensen die ik begeleid en ik denk dat ik daar in slaag.

Uitzoeken waar je je bed voor uit komt

Ik zie het als mijn taak om mensen te ondersteunen in hun herstelproces. Herstel is naar mijn idee je eigen proces waarin je leert leven met de stoornis die je hebt. De meeste mensen met een psychische stoornis worden, net als ik, nooit meer beter. Wel is het voor iedereen mogelijk om je leven zo in te richten dat je er voldoening uit haalt. Het is van belang dat je je bewust wordt van je valkuilen en je vooral focust op je kracht en gaat uitzoeken waar je 's ochtends je bed voor uit komt. Vandaar uit kun je je leven weer opbouwen.

Groot compliment

Een paar weken geleden vroeg ik aan iemand, die ik begeleid, om mij feedback te geven. Van haar kreeg ik het grootste compliment dat ik me maar kan bedenken. Zij zei: 'Als ik met jou praat, voel ik me tenminste geen cliënt.' Ik ben er van overtuigd dat iedereen die dit stuk leest, morgen wakker kan worden in dezelfde situatie als die van veel bewoners van Leviaan. Daarom gebruik ik mijn ervaring om mensen die het moeilijk hebben verder te helpen.

Gilles, herstelmedewerker

Sitemap Disclaimer Colofon Privacy- en cookieverklaring