Ongedwongen contact

Marinka en Marlies

De inzet van vrijwilligers, ter ondersteuning van cliënten van Leviaan, is volgens vrijwilligerscoördinator Marlies en vrijwilliger Marinka helemaal van deze tijd. Gemeenten moeten nu eenmaal flink bezuinigen. Maar omdat de inzet van vrijwilligers vrij nieuw is, bevinden ze zich naar eigen zeggen nog in een ‘pioniersfase’.

“Wat vrijwilligers toevoegen?” Marlies denkt even na. “Zij maken op een andere, ongedwongen manier contact met onze cliënten. De omgang tussen begeleider en cliënt kent vaak een bepaalde hiërarchie. Vrijwilligers kennen het verleden van onze cliënten meestal niet en reageren daardoor meer onbevangen. Daarnaast nemen zij taken op zich waar begeleiders geen tijd voor hebben. Zij gaan bijvoorbeeld een stukje wandelen of een spelletje doen met iemand die de hele dag alleen thuis zit en zich eenzaam voelt. Een begeleider kan gewoonweg niet een hele dag bij iemand zijn.”

Vanuit haar functie als coördinator werft Marlies vrijwilligers voor de organisatie. “Ik zet vacatures uit op verschillende websites, laat mezelf zien op promotiemarkten en leg contact bij diverse instanties.” Op dit moment werkt Leviaan met zo’n 55 vrijwilligers. “Zowel mannen als vrouwen, tussen de 24 en de 78 jaar. Sommigen rijden onze cliënten van hun huis naar hun dagbestedingslocatie. Anderen ondersteunen bij een activiteit, zoals hardlopen of schilderen.” Waarom vrijwilligers voor Leviaan kiezen? “Vaak hebben zij door een familielid met een psychische aandoening affiniteit met onze doelgroep, maar dat is niet noodzakelijk. Onlangs zei een meneer van 78 mij: ‘In mijn vensterbank staan geen geraniums. Ik ben graag in beweging. Welke klussen heb je voor me?’ Toevallig kan hij goed koken, daarom ondersteunt hij nu een kookgroep. Er is hier heel veel mogelijk. Leivaan zorgt voor een juiste match tussenvrijwilliger en cliënt(en). Diversiteit bevordert maatwerk. En als mensen zelf met ideeën komen, juich ik dat toe.”

Gewoon mensen

Marinka werkte jarenlang in het onderwijs, maar kwam terecht in een uitkeringssituatie. “Door mijn vrijwilligerswerk kom ik weer in een ritme. Ik word ergens verwacht, dat vind ik fijn. Bewoners van Leviaan zijn heel verschillend. Zij leren me veel over mijn eigen valkuilen en vooroordelen. Zo ben ik snel geneigd oplossingen aan te dragen. Toch is het beter iemand zelf op zoek te laten gaan.”

Iedere woensdag verzorgt Marinka een koffie- en theemoment op de woonlocatie aan de Lisdoddestraat. Ik drink er koffie en thee en maak een praatje zoals ik dat op iedere andere plek zou doen. Voor veel mensen zijn dit soort gewone dingen zo belangrijk. Het is fijn om daaraan bij te kunnen dragen. Soms vertellen mensen me verhalen, waarvan ik behoorlijk onder de indruk ben. Het maakt me begaan met hun situatie en tegelijkertijd heel dankbaar voor de dingen die ik zelf heb. Eigenlijk vechten we allemaal voor hetzelfde: een zo goed mogelijk leven.”

Na het ochtendritueel gaat Marinka soms met een van de bewoners op pad, naar het stadje of een stukje wandelen. “Een andere keer ga ik in de woonkamer zitten en komen mensen een praatje met me maken.” ’s Middags verzorgt ze de lunch. “Als ik pannenkoeken bak, wordt ik een half uur lang op mijn vingers gekeken of ik het wel goed doe en of die pannenkoeken nu eindelijk eens klaar zijn. Ik zie mensen zichtbaar genieten.”

Wat het iedere woensdag weer leuk maakt? “Geen dag is hetzelfde. Ik weet nooit wie er komt of met welke verhalen mensen komen. Veel bewoners hebben een grote dosis humor en relativeringsvermogen. Buitenstaanders schrikken nog wel eens van hoe sommige cliënten van Leviaan eruit zien. Maar als je met iemand in gesprek gaat, zie je de menselijke kant achter iemands uiterlijk. Je leert door vooroordelen heen kijken. Natuurlijk kan er een keer iets onverwachts gebeuren, maar dat kan in het reguliere leven ook. We zijn allemaal gewoon mensen.”

 

Sitemap Disclaimer Colofon Privacy- en cookieverklaring